Teklifler nasıl değerlendirilir.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 40’ıncı maddesine göre; teklif mektuplarını taşıyan iç zarflar açılmadan önce, ihaleye katılacaklardan başkasının ihale odasından çıkarılacağı, bundan sonra zarfların numara sırası ile açılarak, tekliflerin komisyon başkanı tarafından okunacağı veya okutulacağı ve bir listesinin yapılacağı, bu listenin komisyon başkanı ve üyeleri tarafından imzalanacağı, şartnameye uyma yan veya başka şartlar taşıyan veya 37’nci maddenin son fıkrası hükmüne uygun olmayan (istekli tarafından imzalanmayan ve şartname ve eklerinin tamamen okunup kabul edildiği belirtilmeyen, teklif edilen fiyat rakam ve yazı ile açık olarak yazılmayan, üzerinde kazıntı, silinti veya düzeltme bulunan) teklif mektuplarının kabul edilmeyeceği, bilinerek işlem yapılmalıdır.

5577 sayılı Kanunla 2886 sayılı Kanunun 40 maddesi başlığıyla birlikte değiştirilmiştir. Buna göre, anılan madde başlığı İç zarfların açılması ve son tekliflerin alınması şekline dönüşmüştür. Maddeye eklenen fıkralara göre de; “kapalı teklif usulüyle yapılan ihalelerde, geçerli en yüksek teklifin altında olmamak üzere, oturumda hazır bulunan isteklilerden sözlü veya yazılı teklif alınmak suretiyle ihale sonuçlandırılır.

Ancak, geçerli teklif sayısı üçten fazla ise, bu işlem geçerli en yüksek teklifinden, oturumda hazır bulunan en yüksek üç teklif sahibiyle, bu üç teklif ile aynı olan birden fazla teklif bulunması halinde ise bu istekliler de dahil edilmek suretiyle yapılır.

Komisyon uygun gördüğü her aşamada hazır bulunan istekli/erden yazılı son tekliflerini alarak ihaleyi sonuçlandırabilir. Bu durum, ihale komisyonunca ikinci bir tutanakla tespit edilmelidir.

Sayıştay Genel Kurulu’nun 09.12.1981 gün ve 474/2 sayılı kararına göre;

teklif mektuplarının ihale komisyonunca açılıp yapılan teklifler tespit ve müteahhitler huzurunda okunduktan sonra, taliplilerin önerilerinde bir değişiklik yapmaları veya ihaleden çekilme/eri söz konusu olamayacağından, bu aşamada müteahhitlerce ileri sürülecek yeni tekliflerin işleme konulması ve değerlendirmesi mümkün değildir.

Paylaş