Tahsil Edilen Çevre Temizlik Vergisinden Büyükşehir Belediyesine Gönderilmesi Gereken Payların Hesaplanıp Gönderilmemesi

 

Tahsil Edilen Çevre Temizlik Vergisinden Büyükşehir Belediyesine Gönderilmesi Gereken Payların Hesaplanıp Gönderilmemesi

 

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Çevre Temizlik Vergisi” başlıklı mükerrer 44'üncü maddesinin 9'uncu fıkrasında;

 

Büyük şehir belediye sınırları içinde bulunan belediyelerin kendileri tarafından tahsil edilen çevre temizlik vergisinin yüzde yirmisi aynı esaslar çerçevesinde büyük şehir belediyelerine aktarılır.” Denilmektedir.

 

Ayrıca Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “363 Kamu İdareleri Payları Hesabı” başlıklı 243'üncü maddesinde; “(1)Bu hesap, bütçe geliri olarak nakden veya mahsuben tahsil edilip, özel kanunları gereğince diğer kurumlara aktarılmak üzere hesaplanan tutarların izlenmesi için kullanılır.”

 

Hükmü yer almaktadır.

 

Aynı Yönetmelik’in 244'üncü maddesinde ise kamu idareleri payları hesabına ilişkin alacak kaydının çalıştırılması şu şekilde ifade edilmektedir:

 

“Bütçe geliri olarak tahsil edilip, özel kanunları gereğince diğer kurumlara aktarılmak üzere hesaplanan tutarlar bir taraftan bu hesaba alacak, 630-Giderler Hesabına borç; diğer taraftan 830-Bütçe Giderleri Hesabına borç, 835-Gider Yansıtma Hesabına alacak kaydedilir.”

 

Ancak Sur Belediyesinin işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalardan tahsil ettiği çevre temizlik vergisinden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek olan % 20’lik payın muhasebe kaydını Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun şekilde yapmadığı görülmüştür.

 

Tahsil edilen çevre temizlik vergisinden Büyükşehir Belediyesi payına ilişkin tutarın hesaplanıp 363 Kamu İdareleri Payları Hesabına aktarılması gerekirken bu işlem yapılmamış ve 2015 yılı için hesaplanan 20.864,67-TL tutarındaki Çevre Temizlik Vergisi Büyükşehir payının kurumun kendi geliriymiş gibi kaydedilmesi sonucunda kurumun mali tablolarında bütçe gelirleri ve faaliyet gelirleri hesaplarının 20.864,67-TL kadar hatalı olmasına sebep olunmuştur.

 

Kamu idaresi cevabında; Üst yönetici göndermiş olduğu cevabi yazıda, muhasebe kayıtlarının bulguda belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılmaya başlanacağını bildirmiştir.

 

Sonuç olarak Üst yöneticinin cevabi yazısından bulgumuzda belirtilen hususların dikkate alındığı, bu doğrultuda gerekli işlemlere başlandığı ve ileriki işlemlere de uyarımız doğrultusunda hareket edileceği görülmüş olup uygulama sonraki denetimlerimizde izlenecektir.

 

BULGU 6: Mali Hizmetler Birimi Tarafından Taahhüt Evrakı ve Sözleşme Tasarılarına ilişkin Ön Mali Kontrol Yapılmaması

 

İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin;

 

“Ön mali kontrol süreci” başlıklı 12 nci maddesi 1 inci fıkrasında:

 

“Malî hizmetler biriminin ön malî kontrolüne tâbi malî karar ve işlemler, kontrol edilmek üzere malî hizmetler birimine gönderilir. Malî hizmetler birimince kontrol edilen işlemler hakkında görüş yazısı düzenlenir ve ilgili birime gönderilir. Ön malî kontrol sonucunda yazılı görüş düzenlenmesi halinde bu yazılı görüşler ayrıntılı, açık ve gerekçeli olmak zorundadır. Malî hizmetler biriminin görüş yazısı ilgili işlem dosyasında saklanır ve bir örneği de ödeme emri belgesine eklenir.”

 

Aynı Usul ve Esasların “Kontrol usulü” başlıklı 13 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında:

 

“Malî hizmetler birimince, Usul ve Esasların 17 ve 26 ncı maddeleri uyarınca yapılan kontrollerde yazılı görüş düzenlenmesi zorunludur. Bu yazıda, yapılan kontrol sonucunda malî karar ve işlemin uygun görülüp görülmediği, uygun görülmemişse nedenleri açıkça belirtilir. Mevzuatına uygun olarak giderilebilecek nitelikte eksiklikleri bulunan malî karar ve işlemlerde, bu eksiklikler ve nasıl düzeltilebileceği hususları belirtilmek ve bunların düzeltilmesi kaydıyla işlemin uygun görüldüğü şeklinde yazılı görüş düzenlenebilir.”

 

Aynı Usul ve Esasların “Taahhüt evrakı ve sözleşme tasarıları” başlıklı 17 nci maddesinin 1 inci fıkrasında:

 

“İdarelerin, ihale kanunlarına tâbi olsun veya olmasın, harcamayı gerektirecek taahhüt evrakı ve sözleşme tasarılarından tutarı mal ve hizmet alımları için bir milyon Türk Lirasını, yapım işleri için ikimilyon Türk Lirasını aşanlar kontrole tâbidir. Bu tutarlara katma değer vergisi dahil değildir.”

 

hükümleri yer almaktadır.

 

Bu hükümlere göre, belirlenen tutarları aşan taahhüt evrakı ve sözleşme tasarılarının malî hizmetler birimine gönderilmesi ve mali hizmetler biriminde ön mali kontrole tabi tutulması, kontrol sonucunda yazılı görüş düzenlenmesi ve görüş yazısının ayrıntılı, açık ve gerekçeli olması zorunludur.

 

Kamu idaresi cevabında; Üst yönetici göndermiş olduğu cevabi yazıda, ön mali kontrole tabi karar ve işlemler için belirlenen taahhüt evrakı ve sözleşme tasarılarının, ihaleyi yapacak birimlere gerekli bildirimler yapıldıktan sonra, belirlenen taahhüt tutarları aşan işlerle ilgili tüm evrakların ön mali kontrol işlemine tabi tutulacağını bildirmiştir.

 

Sonuç olarak Üst yöneticinin cevabi yazısından bulgumuzda belirtilen hususların dikkate alındığı, bu doğrultuda gerekli işlemlere başlandığı ve ileriki işlemlere de uyarımız doğrultusunda hareket edileceği görülmüş olup uygulama sonraki denetimlerimizde izlenecektir.