: Kuruma Ait Taşınmazların 5393 Sayılı Kanuna Aykırı Olarak Dernek ve Vakıflara Tahsis Edilmesi

 

  Kuruma Ait Taşınmazların 5393 Sayılı Kanuna Aykırı Olarak Dernek ve Vakıflara Tahsis Edilmesi

 

5393 sayılı Belediye Kanununun "Diğer kuruluşlarla ilişkiler" başlıklı 75'inci maddesinde;

 

"Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda;

 

Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir. Diğer dernek ve vakıflar ile gerçekleştirilecek ortak hizmet projeleri için mahallin en büyük mülki idare amirinin izninin alınması gerekir.

 

Kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere tahsis edebilir. Bu taşınmazlar aynı kuruluşlara kiraya da verilebilir. Bu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması hâlinde, tahsis işlemi iptal edilir. Tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis mümkündür. "

 

Hükmü yer almaktadır.

 

Belediye Meclisinin, Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmazları 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75’inci maddesinin (c) fıkrası kapsamında vakıf ve derneklere tahsisine ilişkin karar aldığı görülmektedir. 75’inci maddesinin (c) fıkrasına baktığımızda; belediyelerin dernek ve vakıflarla ortak hizmet projeleri geliştirebileceğinin belirtildiği ancak mülkiyetindeki taşınmazları vakıf ve derneklere tahsis edebileceğine ilişkin herhangi bir hükmün yer almadığı görülmektedir.

 

Yukarıda açıklanan kanun hükmünden anlaşılacağı üzere, belediyeler; kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına belediye meclis kararı ile tahsis

 

edebilirler. Mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına veya meslek kuruluşlarına süresi her ne olursa olsun tahsis işlemi gerçekleştirilemez. Bu tüzel kişiliklere ancak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak kiralama işlemi yapılabilir.

 

Yapılan inceleme neticesinde mevzuat hükümlerine aykırı olarak aşağıdaki tahsis işlemlerinin yapıldığı tespit edilmiştir:

 

A- Ataşehir Belediye Meclisinin 06.08.2010 tarih ve 79 sayılı kararı ile mülkiyeti belediyeye ait Barboros Mahallesinde Tapunun 3363 ada, 11 nolu parselinde kayıtlı üzerinde Belediyeye ait bina bulunan 1.527,18 m2 taşınmaz Alternatif Yaşam Derneğine 10 yıl süre ile tahsis edilmiştir.

 

B- Barboros Mahallesinde Tapunun 3363 ada, 10 nolu parselinde kayıtlı üzerinde Belediyeye ait bina bulunan 1.164,78 m2 taşınmaz Kadıköy Belediyesi Meclisinin 07.03.2008 tarih ve 77 sayılı kararı ile Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfına 10 yıl süre ile tahsis edilmiştir.

 

22.3.2008 tarih 26824 sayı ile R.G.’de yayımlanan 5747 sayılı Kanun’la Ataşehir Belediyesi kurularak söz konusu taşınmaz Ataşehir Belediyesine devredilmiş, Ataşehir Belediyesi de herhangi bir meclis kararı almadan tahsis işlemini devam ettirmiştir.

 

C- Ataşehir Belediye Meclisinin 05.08.2014 tarih ve 1032 sayılı kararı ile Barboros Mahallesinde Tapunun 3363 ada, 10 nolu parselinde kayıtlı Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfına 10 yıl süre ile tahsis edilmiş olan 1.164,78 m2 taşınmazın 300 m2’lik kısmı Çocuk Eğitim Derneğine tahsis edilmiştir.

 

Kamu idaresi cevabında; "Bulgu konusu olan Küçükbakkalköy Mahallesi, 3363 ada, 8 parselin ifrazından oluşan 10 ve 11 parsel sayılı taşınmaz mallar Kadıköy Belediyesi tarafından 07.03.2008 tarih ve 2008/77 sayılı karar ile 06.08.2010 tarih ve 79 sayılı Meclis Kararlarına göre tahsis yapılmış olarak belediyemizin kuruluşu aşamasında 5747 sayılı kanuna göre düzenlenen paylaşım protokolü kapsamında Belediyemiz mülkiyetine geçtiğinden, protokol paylaşımında bu taşınmazın tahsisinin geçersiz sayılacağı hakkında bir belirleme bulunmadığından mevcut sözleşme hükümleri geçerli sayılması sonucu doğmuştur. Ayrıca, aynı taşınmaz malda önceki düzenlenen tahsis süresi ile sınırlı olmak üzere Ataşehir Belediyesi Meclisinin 10.07.2014 tarih ve 055 sayılı Kararı ve buna ek 05.08.2014 tarih ve 2014/1032 sayılı Encümen Kararı uyarınca kısmi kullanım için ek protokol düzenlenmesi kararı alınmış ve Ek Protokol düzenlenmiştir. Belediyemiz Meclisinin bu kararı ile Kadıköy Belediyesinin Tahsis işleminin geçerliliği kabul edilmiştir." Denilmektedir.

 

Sonuç olarak Kamu idaresi cevabında söz konusu taşınmazların belediyenin kuruluş aşamasında mülkiyete geçtiği ve tahsis işleminin Kadıköy Belediyesi tarafından yapıldığı ifade edilmiştir. Daha sonra Ataşehir Belediyesi tartından ilgili taşınmazın kismi kullanımı için Meclis ve Encümen kararları alınarak ek protokol yapılmıştır. Her ne kadar belediye, taşınmaz hakkında bir tasarrufu olmadığını belirtse de, belediyelerin mülkiyetindeki taşınmazları vakıf ve derneklere tahsis etmesi mümkün değidir. Bu nedenle belediye tarafından meclis kararı alınarak tahsis işleminin iptal edilmesi gerektiği düşünülmektedir.