Gelirlerin Tahsilinde Gecikme Zammı Alınmaması

 

Gelirlerin Tahsilinde Gecikme Zammı Alınmaması

 

Gecikme zammı konusu, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 51’inci maddesinde düzenlenmiştir.

 

Söz konusu maddeye göre; amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 4 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zammı; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre uygulanan vergi ziyaı cezalarında bu madde uyarınca belirlenen oranda, mahkemeler tarafından verilen ve ceza mahiyetinde olan amme alacaklarında ise bu oranın yarısı ölçüsünde uygulanır. Bunların dışındaki ceza mahiyetinde olan amme alacaklarına gecikme zammı tatbik edilmez. Bakanlar Kurulu, gecikme zammı oranlarını aylar itibarıyla topluca veya her ay için ayrı ayrı, yüzde onuna kadar indirmeye, gecikme zammı oranı ile gecikme zammı asgari tutarını iki katına kadar artırmaya, ayrıca gecikme zammı oranını aylar itibarıyla farklı olarak belirlemeye ve gecikme zammını bileşik faiz usulüyle aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık olarak hesaplatmaya yetkilidir.

 

Aynı Kanun'un 52’nci maddesine göre; gecikme zammının tatbik müddeti, amme alacağının tecilinde tecilin yapıldığı, iflas halinde iflasın açıldığı, aciz halinde bu durumun sabit olduğu güne kadar olan müddettir. Gecikme zammının önceden borçluya bildirilmesi gerekmez. Aslın ödenmiş olması gecikme zammının takip ve tahsiline mani değildir.

 

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinde amme alacaklarının vadesinde ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanacağı kayıt altına alınmış bulunmaktadır. Amme alacağı ise 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun birinci maddesinde; devlete, vilâyet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer'i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları, şeklinde tanımlanmıştır.

 

Yapılan incelemede, Ağrı Belediyesi tarafından amme alacağı niteliğindeki alacakların vadesinde ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanmadığı tespit edilmiştir.

 

Ağrı Belediyesi tarafından kullanılan BELSOFT adlı muhasebe programı ve gelir tahakkuk tahsilat işlemlerinin incelenmesi neticesinde vergi, harç gelirlerinin tahsilinde gecikme zammı alınmadığı, muhasebe programında buna ilişkin modülün kapatılmış olduğu ve kullanılmadığı tespit edilmiştir.

 

Konu, 2014 yılı denetim raporunda yer almasına rağmen 2015 yılında da devam etmiştir.

 

Kamu idaresi cevabında; gecikme zammının belediyece 15/06/2016 tarihinde alınmaya başlanacağı ifade edilmiştir.

 

Sonuç olarak uygulamanın düzeltileceği ifade edilmiştir. Konunun izleyen yıl denetimlerinde dikkate alınması gerekmektedir.