Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabının Kullanılmaması
Kurumda 6111 sayılı kanun ile 6552 sayılı kanun kapsamındaki vatandaşlarca başvurulup yapılandırılan alacaklar olmasına rağmen bu alacakların, 122-Gelirlerden Tecilli Ve Tehirli Alacaklar Hesabı veya 222-Gelirlerden Tecilli Ve Tehirli Alacaklar Hesabında izlenmediği tespit edilmiştir.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “222-Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabının niteliği” başlıklı 150’ inci maddesinde aynen:
“ Bu hesap, mevzuatı gereğince gelirlerden alacaklar hesabı veya gelirlerden takipli alacaklar hesabında kayıtlı tutarlardan faaliyet dönemini aşan süreyle tecil veya tehir edilen tutarların izlenmesi için kullanılır.”
Aynı Yönetmeliğin “Hesabın işleyişi” başlıklı 151 inci maddesinde aynen,
“Gelirlerden tecilli ve tehirli alacaklar hesabına ilişkin borç ve alacak kayıtları aşağıda gösterilmiştir.
Borç
Gelirlerden alacaklar hesabı veya gelirlerden takipli alacaklar hesabında kayıtlı tutarlardan faaliyet dönemini aşan süreyle tecil ve tehir edilenler bu hesaba borç, ilgisine göre 120-Gelirlerden Alacaklar Hesabı veya 121-Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına alacak kaydedilir.
Alacak
- Bu hesapta kayıtlı tecil ve tehirli alacaklardan, tecil ve tehiri kaldırılanlar bu hesaba alacak, ilgisine göre 120-Gelirlerden Alacaklar Hesabı veya 121-Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına borç kaydedilir.
- Bu hesapta kayıtlı tutarlardan dönem sonunda tecil süresi bir yılın altına inenler bu hesaba alacak, dönen varlıklar ana hesap grubu içindeki 122-Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabına borç kaydedilir.” denilmektedir.
Batman Belediyesinin 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun ile 6552 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında tecil ettiği alacakları, ödeme zamanına göre; vadesi bir yılın üzerinde olanları 222-Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesaplarında , vadesi bir yılın altına inenleri ise 122- Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesaplarında izlemesi gerekmektedir.
Bu hesapların kullanılmaması nedeniyle mali tabloların gerçek durumu yansıtmadığı düşünülmektedir.
Kamu idaresi cevabında; "222- Gelirlerden Tescilli ve Tehirli Alacaklar hesabının işleyişiyasal mevzuat hükümleri kapsamında yapılacaktır" denilmektedir.
Sonuç olarak Kurum tarafından bulguda belirtilen hususlara iştirak edilmekte olup, "222-Gelirlerden Tecilli Ve Tehirli Alacaklar Hesaplarının Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre kullanılacağı" belirtilmiştir. Konu, sonraki yıllar denetimlerimizde takip edilecektir.