Elektrik Tüketim Vergisi Mükellef Borcunun Tespiti ve Takibi Sağlıklı Bir Şekilde Yapılmamaksı.
Giresun Belediyesi’ nin 2015 yılı mali tablolar ve eki belgelerin incelenmesi neticesinde; Elektrik Tüketim Vergisi beyannamelerinin bazı mükelleflerce beyan edilmediği ve beyan edilmeyen Elektrik Tüketim Vergisinin tespit ve takibinin sağlıklı yapılmadığı görülmüştür.
tarih ve 17354 dayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Elektrik ve havagazı tüketim vergisi” başlıklı 34,35 ve 39’uncu maddelerinde:
“Konu:
Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik ve havagazı tüketimi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisine tabidir.
Mükellef ve sorumlu:
Elektrik ve Havagazı tüketenler, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisini ödemekle mükelleftirler.
20.2.2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa göre elektrik enerjisini tedarik eden ve havagazını dağıtan kuruluşlar, satış bedeli ile birlikte bu verginin de tahsilinden ve ilgili belediyeye yatırılmasından sorumludurlar. Organize sanayi bölgelerinde tüketilen elektrik enerjisinin vergisini organize sanayi bölgeleri tüzel kişiliklerine elektriği temin eden kuruluş öder.
Beyan ve ödeme:
Elektrik enerjisini tedarik eden veya havagazını dağıtan kuruluşlar tahsil ettikleri vergiyi, tahsil tarihini takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve vergiyi aynı sürede ödemeye mecburdurlar. Elektrik ve havagazı işleri bütçesi içinde yer alan belediyeler bu hükümden müstesnadır.”
Denilmektedir.
Yukarıdaki hükümlerden anlaşılacağı üzere elektrik ve havagazı tüketenler, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisini ödemekle mükelleftirler. Elektrik enerjisini tedarik eden veya havagazını dağıtan kuruluşlar tahsil ettikleri vergiyi, tahsil tarihini takip eden ayın 20’ nci günü akşamına kadar belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve vergiyi aynı sürede ödemeye mecburdurlar.
Mükellef borcunun tespit ve takibi açısından beyannameler son derece önemlidir. Belediyenin elektik tüketim vergisinin tespiti ve kontrolünü sağlıklı bir şekilde yapabilmesi beyannamelerin alınması ve doğruluğunun kontrolüne bağlıdır.
2015 yılında, 12 mükellef her ay için düzenli beyanname vermemiştir. Beyanname verilmeyen aylar, mükellefe göre 1 ile 12 ay arasında değişmektedir. Beyannameler, mükellef borcunun tespit ve takibine temel oluşturmaktadır. Zamanında beyanname alınamaması, belediyenin elektik tüketim vergisinden doğan gelirlerinin doğru bir şekilde tespit edilmesini güçleştirmektedir.
Kamu idaresi cevabında; Sorumlular tarafından gönderilen cevapta aynen;
“Belediyemize elektrik tüketim vergisi beyannamesi vermesi gereken tüm firmaların kayıtları yapılarak takibi 2016 yılında yapılmaya başlanmıştır. 2015 yılı içerisinde beyanname bildirmeyen mükelleflere yazı yazılarak eksik gönderilen beyannameler hakkında gerekli bilgi ve belge istenmiştir. 2015 yılında noksan bildirilen beyannameler ve vergilerin tutarlılığı sağlanmıştır. 2016 yılı için tüm firmalara bilgi verilerek gerek beyanname verilmesi gerekse vergilerin süresi içerisinde belediye hesaplarına yatırılmasının önemi ve hassasiyeti yazı ile bildirilmiştir. Ayrıca elektrik tüketim vergisinin beyanlarını, tahakkukunu ve tahsilatını izlemek için bir personel görevlendirilmiştir.”
denilmektedir.
Sonuç olarak Sorumlular tarafından bulgumuzda tespit ettiğimiz hususlar kabul edilmiş ve önerilerimiz doğrultusunda çalışmalara başlanıldığı ifade edilmiştir.
Mükellef borcunun tespit ve takibi açısından beyannameler son derece önemlidir. Ayrıca beyannameler, mükellef borcunun tespit ve takibine de temel oluşturmaktadır. Belediyenin elektik tüketim vergisinin tespiti ve kontrolünü sağlıklı bir şekilde yapabilmesi beyannamelerin alınması ve doğruluğunun kontrolüne bağlıdır.
Zamanında beyanname alınamaması, belediyenin elektik tüketim vergisinden doğan gelirlerinin doğru bir şekilde tespit edilmesini güçleştirecektir. Beyannamelerin alınması ve doğruluğunun kontrolünün yapılması belediye gelirleri için önem arz etmektedir.