Eğlence Hizmeti Sunan İşletmelere Eğlence Vergisi Tahakkukunun Yapılmaması

 

Eğlence Hizmeti Sunan İşletmelere Eğlence Vergisi Tahakkukunun Yapılmaması

 

Kurum tarafından, belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alıp eğlence hizmeti sunan işletmelere eğlence vergisi tahakkuk ettirilmediği, buna bağlı olarak gelir kaybına sebep olunduğu görülmüştür.

 

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Eğlence Vergisi”ni düzenleyen 17 nci maddesinde; Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin Eğlence Vergisine tabi olacağı ve verginin mükellefinin, eğlence yerlerini işleten gerçek veya tüzelkişiler olduğu belirtilmiştir.

 

Eğlence işletmelerinin ne olduğu ise genel olarak 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 7 nci maddesinde belirtilmiş ve kişilerin tek tek veya toplu olarak eğlenmesi, dinlenmesi veya konaklaması için açılan otel, motel, pansiyon, kamping, gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, taverna, sinema, kahvehane ve kıraathane; kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri ile internet kafeler ve benzeri yerlerin umuma açık istirahat ve eğlence yeri olduğu hükme bağlanmıştır.

 

Yapılan incelemede, kurum mücavir alan sınırları içinde yer alan eğlence vergisinin konusuna giren hizmetleri sunan işletmelere eğlence vergisi tahakkukunun yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu husus ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.

 

Kamu idaresi cevabında; "Eğlence hizmeti sunan işletmelere Eğlence Vergisi tahakkuku yapılmıştır." demiştir.

 

Sonuç olarak Kamu idaresi tarafından bulguda belirtilen hususlara iştirak edilerek, eğlence hizmeti sunan işletmelere eğlence vergisi tahakkuku yapıldığı ifade edilmiştir. 2016 yılı denetimlerinde bu hususun dikkate alınması ve izlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir