Çöp Toplama ve Nakli Hizmet Alımı” işinde, idare malı araçlara ilişkin sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderlerin maliyete eklenmesi sonucu yükleniciye yersiz ödemede bulunulduğu

 

Yılı : 2009
Dairesi : 3
Dosya No : 38338
Tutanak No : 39571
Tutanak Tarihi : 30.10.2014
Kararın Konusu :

 


Duruşmada hazır bulunan dilekçi ile Sayıştay Savcısının sözlü açıklamaları dinlendikten ve dosyada mevcut belgeler okunup incelendikten sonra gereği görüşüldü:

1-1362 sayılı ilamın 1.maddesi ile; Merbel İzmir Konak Belediyesi Turz. San. ve Tic. A.Ş. yüklenimindeki 5.944.992,00 TL. bedelli “123 Gün Süreli Kent İçi Temizlik, Süpürme, Çöp Toplama ve Nakli Hizmet Alımı” işinde, idare malı araçlara ilişkin sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderlerin maliyete eklenmesi sonucu  yükleniciye yersiz ödemede bulunulduğu gerekçesi ile 112.485,96 TL.ye tazmin hükmü verilmiştir.

Dilekçi tarafından ilamın 1,2,3,4 ve 5.maddelerine (rapor madde 2, 3, 4, 5 ve 6. maddelerine) ilişkin olarak verilen temyiz dilekçesinde özetle;

4734 sayılı Kamu İhale Kanununda Yaklaşık maliyetin;

“Madde 9- (Değişik: 30/7/2003-4964/6 md.)

Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir. Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlik ilânlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmî ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz.” şeklinde açıklandığını,

04.03.2010 tarih 27511 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde ise;

“Yaklaşık maliyete ilişkin ilkeler

Madde 7-(1) İdare tarafından, ihale onay belgesi düzenlenmeden önce, bu Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ayrıntılı fiyat ve gerektiğinde miktar araştırması yapılmak suretiyle ihale konusu işin KDV hariç yaklaşık maliyeti hesaplanır ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir.

(2)Ön ilan yayımlanmadan önce tahmini alım miktarı esas alınarak hesaplanan yaklaşık maliyet, ihale veya ön yeterlik ilanı öncesi alım miktarı ve diğer hususlar göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanabilir.

(3)İhale konusu işin bir kısmına teklif verilmesinin mümkün olduğu hallerde, yaklaşık maliyet her bir kısım için ayrı ayrı olmak üzere işin tamamı dikkate alınarak hesaplanır.

(4)İhale konusu işte kullanılacak malzeme, araç. teçhizat, makine ve ekipman gibi unsurların idare tarafından verilmesi durumunda; yaklaşık maliyet, bu unsurların bedeli hariç tutularak hesaplanır ve bu unsurların listesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinin ekine konulur.

(5)İhale komisyonu tarafından yaklaşık maliyet teklif fiyatları ile birlikte açıklanır. Pazarlık usulü ile yapılan ihalede ise yaklaşık maliyet, son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanır. Bu aşamadan önce yaklaşık maliyet açıklanamaz ve ilan edilemez.

(6)Yaklaşık maliyetin idarelerce hesaplanması esastır. Ancak, işin özelliğinden dolayı, idarelerce hazırlanmasının mümkün olmaması sebebiyle teknik şartnamenin danışmanlık hizmeti alınarak hazırlatılması durumunda, bu kapsamda yaklaşık maliyet de aynı danışmanlık hizmet sunucusuna hesaplatılabilir.

Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti

Madde 8 - (1) İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

(2) Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

a)Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

b)İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

c)İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

ç)İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

d)İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

Esas alınır.

(3)İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler.

(4)Fiyat araştırması için yapılan çalışmalarda fiyat sorulacak kişi ve kuruluşlara yazılan yazıda fiyatı tespit edilecek iş grubu veya iş kaleminin ayrıntılı özelliklerine yer verilir. Fiyat istenecek kişi ve kuruluşlara aynı koşulları taşıyan yazılarla başvurulur ve fiyatlar KDV hariç istenir. İstenen özellikleri taşımayan veya gerçek piyasa rayiçlerini yansıtmadığı düşünülen fiyat bildirimleri ve proforma faturalar değerlendirmeye alınmaz ve buna ilişkin gerekçeler yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.

(5)Özelliği bulunan hizmet alımlarında; önceki yıllarda bitirilmiş benzer nitelikteki işlerde oluşan fiyatların piyasa fiyatları ile karşılaştırılması suretiyle bulunan fiyatlar veya benzer nitelikteki hizmetlerde uzmanlık ve deneyimini kanıtlamış kamu ve özel sektör kuruluşları ile gerçek kişilerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar kullanılabilir. Yapılan her türlü araştırmaya rağmen fiyatın tespit edilemediği veya tespit edilen fiyatların rayiçleri yansıtmadığının anlaşıldığı durumlarda; idarece reysen fiyat belirlenir ve gerekçesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.

Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi

Madde 9 - (1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;

a)Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

b)Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

(2)Götürü bedel üzerinden teklif alınan ihalelerde, işin gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde işçilik ile varsa malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen fiyatlar ve bu fiyata dahil olan maliyetler gösterilir.

(3)Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur.

(4)Yaklaşık maliyetin, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, işi oluşturan unsurlara ilişkin maliyetler idarelerce. Türkiye İstatistik Kurumu aylık ÜFE Genel Endeksi (2003=100 Üretici Fiyatları Endeksi G satırındaki endeks) üzerinden güncellenir.

(5)Asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyet güncellenir.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi

Madde 60 - (1) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir.

İhalenin karara bağlanması ve onaylanması

Madde 65 - (1) Yapılan değerlendirme sonucu ihale ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır ve ihale komisyonunca alınan gerekçeli karar ihale yetkilisinin onayına sunulur.” denildiğini,

İdarece hazırlanan yaklaşık maliyetin gizli olduğunu, ihaleye teklif verecek isteklilere açıklanmadığını ve ihale dokümanları arasında yer almadığını,

Kamu İhale mevzuatına göre yaklaşık maliyetin;

1-Ödeneğin temininde,

2-İlan sürelerinin tespitinde

3-İhalenin eşik değerin üzerinde olup olmadığının tespitinde (eşik değerin üzerindeki ihalelere yerli ve yabancı tüm istekliler katılabilir)

4-Aşırı düşük tekliflerin belirlenmesinde kullanılmakta olduğunu,

İsteklilerin tekliflerini, idarece hazırlanmış, idari ve teknik şartnamelere göre hazırladıklarını, isteklilerce verilen teklif mektuplarında; tüm ihale dokümanlarının okunup, anlaşıldığı ve eksiksiz kabul edildiği, ihale dokümanlarında yer alan tüm düzenlemeleri dikkate alarak teklif verdiklerinin beyan ve kabul edildiğini,

Tip sözleşmenin 6.1.maddesinde ise; yapılan işlerin bedellerinin ödenmesinde birim fiyat teklif cetvelinde yüklenicinin teklif ettiği ve sözleşme bedelinin tespitinde kullanılan birim fiyatlar ile varsa sonradan Genel Şartnamenin 367.maddesine göre tespit edilen yeni birim fiyatlar esas alınır denildiğini,

İsteklilerce birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir iş kalemi için ayrı teklif verildiği ve teklif edilen birim fiyatlar için maliyet analizleri istenmediğinden isteklilerce yapılan maliyet hesaplarına hangi girdilerin dâhil edildiğinin idarece bilinemediğini,

1362 sayılı ilamının 1,2,3,4 ve 5.maddelerinde;

“Anılan ihalede idarece tespit edilen ve isteklilerce bilinmesi mümkün olmayan yaklaşık maliyet, idare malı araçlara ilişkin sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderleri dahil edilerek hesaplanmış, söz konusu hesaplama yöntemi isteklilere ihale dokümanları aracılığıyla bildirilmiş, bunun sonucunda da istekliler teklif birim fiyata dahil edilmemesi gereken idare malı araçların sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderlerini de maliyet unsuru olarak tekliflerine dahil ederek nihai tekliflerini oluşturmaktadır.” denildiğini,

Kamu Kurumları analiz kitaplarında bulunan ve 'Kent İçi Temizlik, Süpürme, Çöp Toplama ve Nakli İşi' adlı ihalelerin Özel Teknik Şartnamesinde bu analiz formülünün belirtildiğini, bu analiz formülünün Özel Teknik Şartnameye, ilave araç istenmesi durumunda hak ediş hesaplarının ne şekilde yapılacağının, hak edişlerin hangi yöntem ve usullerle ödeneceğinin daha sonra ihtilafa düşülmeden ve tüm istekliler için fırsat eşitliği sağlanması amacıyla konulduğunu,

Yaklaşık maliyetin hesaplama yönteminin bu analizle hesaplandığına dair bir ibare ihale dokümanlarında belirtilmediği gibi hak ediş ödemelerinin de verilen teklif birim fiyatlar üzerinden yapıldığını,

Teklif veren isteklilerin idarece verilecek araçlara özel sigorta, kasko yaptırıp yaptırmamasının kendi tasarrufunda olduğunu, araçlarda oluşabilecek hasarlar ve üçüncü şahıslara verilecek zararların yüklenicinin sorumluluğunda olduğunu, özel teknik şartnameler de ayrıca belirtildiğini,

İsteklilerin bu sorumluluk kapsamında kasko, özel sigorta yaptırıp yaptırmamasının öngörülememesi dolayısıyla yaklaşık maliyette bu kalemin Bayındırlık Bakanlığı makine analizleri formülleri kapsamında diğer gider kalemleriyle birlikte değerlendirilerek yaklaşık maliyet oluşturulduğunu,

Kamu ihale mevzuatında, yaklaşık maliyetin hesabında 5 farklı yöntemin kullanılabileceğinin düzenlendiğini, idarenin hangi yöntemi kullandığının isteklilerce tam olarak bilinmemekle birlikte, daha önceki yıllarda yapılan ihaleler sırasında açıklanan yaklaşık maliyet rakamından, teknik bilgi ve iş deneyimlerinden hareketle isteklilerin yaklaşık maliyeti kısmen tahmin etmelerinin muhtemel olduğunu ancak yaklaşık maliyetin hesabında yüklenici karının % 20'ye kadar idarenin takdirinde olduğu dikkate alındığında isteklilerin yaklaşık maliyeti tam olarak tahmin etmelerinin mümkün görünmediğini,

İsteklilerin idari ve teknik şartnamede öngörülen çalışma şartlarına göre kendi maliyetlerini belirleyip, öngördükleri kar marjını ekleyerek teklif verdiğini, isteklilerin verdiği tekliflerin ekinde maliyet analizleri sunulmadığından, her bir birim fiyat için ne kadar kar düşünüldüğünün bilinemediğini,

Sayıştay sorgusunda yer alan fazla ödeme hesap cetvellerinde yüklenici karı olarak yer alan oranların yaklaşık maliyete göre belirlendiğinin anlaşıldığını, Yüklenicinin gerçek maliyetini bilmeden teklif ettiği bedelden hareketle kar oranının tespitinin gerçeği yansıtmayacağını bu nedenle yapılan fazla ödeme hesabının da gerçekçi olmadığını,

İdarece makine analizinin örneğinin dokümanlarda sunulmasının, işin devamı sırasında ilave makineye ihtiyaç duyulması halinde; teklif ekinde maliyet analizi istenmediğinden yeni fiyat tespitinde ihtilaf çıkmaması ve tüm istekliler için fırsat eşitliği sağlanması açısından öngörüldüğünü,

Bu analizin gizli olmadığını Kamu Kurumları analiz kitaplarında bulunduğunu,

Bu analizin verilmesinin yaklaşık maliyetin bu analize göre yapıldığı anlamına gelmediğini, bu analizin yaklaşık maliyette kullanılmasının da yaklaşık maliyeti ifşa anlamına gelmediğini, öyle olsa idi personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri için KİK tarafından oluşturulan işçilik hesaplama modülü nedeniyle KİK*in tüm hizmet alım ihalelerinde yaklaşık maliyeti ifşa etmiş olacağını,

Her isteklinin teknik ve mali avantajları ile mesleki deneyiminin, öngördükleri kar oranlarının farklı olduğunu, bu nedenle herkes tarafından bilinen bir analizden hareketle isteklilerin fazla ödemeye neden olacak şekilde yönlendirildiği iddiasının anlaşılamadığını,

Analiz formülünün Bayındırlık ve İskan Bakanlığı analiz kitaplarında yer aldığını, bu analizde fazla ödemeye neden olunduğu iddia edilen maliyet bileşenin 'Sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderler' olduğunu,

İhale dokümanları birbirini tamamlayan dokümanlar olup, dokümanlara herhangi bir itirazda bulunulmadan tüm isteklilerce kabul edilip, teklif verildiğinden tüm dokümanların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini,

İhale dokümanlarının mütemmim cüzü olan özel teknik şartnamenin 23. maddesinde 'Yüklenici tarafından temin edilen tüm araçların her türlü akaryakıt, amortisman, tamir-bakım, yedek parça, sigorta vb. giderleri yükleniciye ait olup teklif fiyata dahildir" düzenlemesi bulunduğu halde, ilamda Tip İdari şartnamenin 23.3. maddesinde sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderlerin teklif fiyata dahil olduğunun yer almadığı belirtilerek bu maliyet kaleminin yükleniciye fazladan ödendiği iddiasının yerinde olmadığını,

Yaklaşık maliyet hesabında yer alan bir maliyet bileşeninin yüklenici tarafından yerine getirilmeden hizmetin gerçekleşmiş olması halinde bu maliyet bileşeninin fazla ödeme olarak değerlendirilmesinin hak ve nesafet kurallarına uymadığını,

Götürü bedel bir yapım işinde yaklaşık maliyette ahşap iş iskelesi hesaplandığı halde uygulamada yüklenicinin iş iskelesi kurmadan vinçle inşaatı yapması halinde ahşap iş iskelesinin fazla ödeme olarak değerlendirilmesi hak ve nesafet kurallarına aykırı olacağı gibi, araçların uğrayacağı hasarlar ile 3. kişilere vereceği zararların yükleniciye ait olacağı düzenlenmişken yüklenicinin araçlara kasko sigortası veya ihtiyari mali mesuliyet sigortası yaptırıp yaptırmaması veya muhtemel zararları önleyici başka tedbirler alıp almamasının (Garantisi olan yeni araç temini, bu konuda tecrübeli deneyimli sürücü temini gibi) yüklenicinin tasarrufunda olduğunu,

Bu tedbirleri almayıp, riski göze alması ve teklifini buna göre oluşturmasının da mümkün olduğunu, sırf kasko sigortası yaptırmadı diye o iş kalemi için öngördüğü teklif fiyatının fazla ödeme olarak değerlendirilmesinin hak ve nesafet kurallarına uygun düşmediğini,

Araçların kaza yapması ve 3. kişilere zarar vermesi halinde bu zarar kaleminin teklifin hangi kaleminden karşılanacağının cevabının verilmesi gerektiğini,

Yukarıda yapılan açıklamalardan hareketle ihalelerde oluşturulan yaklaşık maliyet hesabında birim fiyat kitaplarından alınan makine analiz formülleri kullanılarak araçlardaki muhtemel amortisman, yedek parça, tamir bakım, sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderler ve nakil, montaj, demontaj değerleri tespit edildiğini,

Yapılan hesaplama sonucu oluşan değerlerin, ödemede kullanılmadığını sadece yaklaşık maliyetin hesabında kullanıldığını, yaklaşık maliyetin tespitinde kullanılan analizlerin teklif veren firmalara verilmediğini ve açıklanmadığını,

Ödemelerin, yüklenici tarafından verilen birim fiyat teklif cetvelindeki rakamlar üzerinden gerçekleştiğini, bu nedenle herhangi bir fazla ödeme olmadığını, Kamu Kurumları analiz kitaplarında bulunan bu analiz formüllerin, 'Kent İçi Temizlik, Süpürme, Çöp Toplama ve Nakli İşi' adlı ihalelerin Özel Teknik Şartnamesinde belirtildiğini, bu analiz formül Özel Teknik Şartname'ye, yükleniciden ilave araç istenmesi durumunda hak ediş hesaplarının ne şekilde yapılacağının, hak edişlerin hangi yöntem ve usullerle ödeneceğinin daha sonra ihtilafa düşülmeden ve tüm istekliler için fırsat eşitliği sağlanması amacıyla konulduğunu, yaklaşık maliyetin isteklilerce bilinmemesi ve ayrıca ihalelerde yüklenici karının yaklaşık maliyetin %20 fazlasına kadar idarenin takdirinde olması, ödemelerin ise verilen teklif birim fiyatlar üzerinden yapılması da dikkate alındığında kamu zararı da oluşmadığının görüleceğini belirterek verilen tazmin hükümlerinin kaldırılmasını istemiştir.

Savcılık: “İlam maddelerinde, kent içi temizlik hizmeti ihalesinde idare malı araçlara ilişkin sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderlerin maliyete eklenmesi sonucu fazla ödeme yapılması nedeniyle tazmine hükmedilmiştir. İlgilinin temyiz talebi yersizdir. Çünkü, yaklaşık maliyet hesaplanırken yüklenicinin kullanımına verilecek idare malı araçlara ilişkin sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderlerin maliyet analizi ve hesaplamasına amortisman payında olduğu gibi dahil edilmemesi gerekirdi. Bu kalemler dahil edilerek yaklaşık maliyet hesaplandığı ve bu analizin teklif verenlerin bilgisine sunulduğu anlaşılmaktadır. Tahmini fiyat olan yaklaşık maliyet teklif verenlerce verilebilecek teklifin üst sınırını belirlemekte olup, kapsamaması gereken unsurları kapsayarak olması gerekenden yüksek bir tutarda belirlendiği, bir şekilde de teklif verebileceklerin bilgisine ulaştığı, bu birim fiyatlar nedeniyle ihale bedelinin olması gerekenden daha yüksek bir tutarda gerçekleştiği ve tüm bunların sonucunda fazla ve yersiz bir ödeme yapıldığı sabittir.Bu nedenle, temyiz talebinin reddi ile Daire kararının tasdik edilmesi uygun olur.” şeklinde görüş bildirmiştir.

Anılan işe ilişkin İdari Şartnamenin “Teklif ve Sözleşme Türü” başlıklı 20. maddesinde;

“İstekliler tekliflerini, her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatlarının miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden teklif birim fiyat şeklinde vereceklerdir. İhale sonucu üzerine ihale yapılan istekliyle her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatların miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden teklif birim fiyat sözleşme düzenlenecektir.”,

İşe ilişkin özel teknik şartnamenin 32.maddesinde de;

“Temizlik ve süpürme işi sonunda oluşan yığıntıların toplanabilmesi ve idarenin gösterdiği yerlere taşınması idare veya yükleniciye ait çöp kamyonları ile yapılacaktır.İdare ihtiyaç halinde veya ilave toplama alanları verilmesi halinde ilave araç verebileceği gibi yükleniciden de ilave araç temin etmesini isteyebilecektir…

İlave olarak idarece verilecek veya yükleniciden istenecek araçların tamir, bakım, amortisman (yüklenicinin temin edeceği araçlar için), sigorta, vb.giderleri için, aşağıda belirtien formül ve katsayılara göre belirlenecek oranlara göre, teklif edilen benzer araçlar baz alınarak hesaplanacak bedeller ödenecektir.

1-Amortisman=A/N1

2-Yedek parça=0,53.A/N1

3-Tamir bakım =0,13.A/N1

4-Sigorta v.b. giderler =0,08(N+1).A/2.N1

A=Yeni makinanın satınalma bedeli

N=Amortisman müddeti (sene)

N1=Amortisman müddeti (saat)

Katsayı ve değerler için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı verileri esas alınacaktır.” hükümleri işlenmiştir.

Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesi sonucunda; işin, yüklenici Merbel İzmir Konak Belediyesi Turz. San. ve Tic. A.Ş.’ye 5.944.992,00 TL. bedelle ihale edildiği, kararın ihale yetkilisi tarafından onaylandığı, adı geçen firma ile sözleşme imzalandığı, ihale onay belgelerine istinaden KİK'nin 19. maddesi uyarınca gerekli yasal ilanlarının yapıldığı, ihaleye ilişkin süreçte herhangi bir itirazda bulunulmadığı görülmüştür.

4734 sayılı Kamu ihale Kanunun Yaklaşık Maliyet başlıklı 9.maddesinde;

"Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir. Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlik ilânlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmî ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz." denilmektedir.

Kamu zararının gerekçesi; “Kent İçi Temizlik, Süpürme, Çöp Toplama ve Nakli Hizmet Alımı” işinde, idare malı araçlara ilişkin sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderlerin ihale teklifine eklenmesi sonucu yaklaşık maliyetin yüksek belirlenmesi dolayısıyla daha yüksek bir ihale bedeli üzerinden ihalenin bağlanması olarak ortaya konmuştur. Oysa yaklaşık maliyetin isteklilere veya ihale süreci ile resmi ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmayacağı kanunda belirtilmiştir.

Ayrıca Bayındırlık ve İskan Bakanlığı makine analizinin 4. unsuru olan sermaye faizi, sigorta, depolama ve diğer resmi giderler, İşe ilişkin özel teknik şartnamenin 32.maddesinde de belirtildiği üzere ilave olarak idarece verilecek veya yükleniciden istenecek araçların tamir, bakım, amortisman (yüklenicinin temin edeceği araçlar için), sigorta, vb.giderleri için getirilmiş olup söz konusu işte ilave araç kullanılmamıştır.

İdarece hazırlanan ve gizli olan yaklaşık maliyet ile teklif bedelleri arasında bir illiyet bağı olmadığı, yaklaşık maliyetin tespitinin idarenin takdirinde olduğu ve yüklenicinin bir dahlinin bulunmadığı anlaşıldığından 1362 sayılı ilamın 1.maddesi ile 112.485,96 TL.ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün KALDIRILMASINA

Paylaş