Belediye tarafından yapılan ihalelerde çalıştırılan yükleniciler ile alt yükleniciler arasında imzalanan sözleşmelerden Damga Vergisi kesilmemesi kamu zararımıdır.

 

  

Kamu İdaresi Türü

Belediyeler ve Bağlı İdarelerhttps://www.sayistay.gov.tr/tr/kararlar/jscss/print.png

Yılı

2015

Dairesi

5

Karar No

239

İlam No

 

Tutanak Tarihi

9.3.2017

Kararın Konusu

Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar

 

 

 


 

 

 

Damga vergisi

Belediye tarafından yapılan ihalelerde çalıştırılan yükleniciler ile alt yükleniciler arasında imzalanan sözleşmelerden Damga Vergisi kesilmemesi neticesinde .........TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak,

488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun “Konu” başlıklı 1’inci maddesinde;

“Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.

Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder” denmektedir.

Aynı kanunun “Mükellef” başlıklı 3’üncü maddesinde de;

“Damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.

Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder” ifadeleri yer almaktadır.

Resmi daireler ise kanunun 8’inci maddesinde “Bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir. Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz” şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı kanununun “Nispet” başlıklı 14’üncü maddesi;

“…

Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınır” şeklinde düzenlenmiş olup, “Resmi Dairelerin Mecburiyeti” başlıklı 26’ncı maddesinde de;

“Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar” ifadesine yer verilmiştir.

Damga Vergisi Kanununa ekli “Damga Vergisine Tabi Kağıtlar” başlıklı (1)sayılı tablonun; “I. Akitlerle İlgili Kağıtlar” kısmının “(1) Mukavelenameler, Taahhütnameler ve Temliknameler” bölümünün (a) bendinde “Belli parayı ihtiva edenler (Binde 9,48)” oranında, damga vergisine tabi tutulmuştur.

488 sayılı Kanunun “Resmi Dairelerin Mecburiyeti” başlıklı 26 ncı maddesi, Resmi Dairlerin ilgili memurlarına, kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini tevkif etme zorunluluğu değil, bunları bir tutanak ile tespit ederek, ilgili Vergi Dairesine gönderme zorunluluğu getirmektedir. Dolayısıyla, bu mecburiyetin eksik yerine getirilmesi veya hiç yerine getirilmemesi sonucunda, 5018 sayılı Kanunun 71 inci maddesine göre bir kamu zararının doğmasından söz edilmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, söz konusu bildirimlerin yine 26 ncı madde uyarınca yapılması gerekmektedir.

Bu itibarla,
Belediye tarafından yapılan ihalelerde çalıştırılan yükleniciler ile alt yükleniciler arasında imzalanan sözleşmelerden Damga Vergisi kesilmemesi konusunda kamu zararı oluşmayan .......... TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına,

Sorumluların savunmalarından, Belediye memurları tarafından 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 26 ncı maddesinde belirtilen mecburiyetin yerine getirilmediği anlaşıldığından, Damga Vergisi beyan ve tahakkuku ile ilgili gerekli inceleme ve takibin yapılmasını teminen konunun Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesine,

İş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi gereğince altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu ve 56 ncı maddesi gereğince beş yıl içinde Sayıştay Daireleri nezdinde yargılamanın iadesi yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.