Bazı Ödeme Emri Belgelerinde Harcama Yetkilisinin imzasının Olmaması

 

Bazı Ödeme Emri Belgelerinde Harcama Yetkilisinin imzasının Olmaması

 

 ................Belediyesi'nin hesap ve işlemleri ile muhasebe kayıtlarının incelenmesi sürecinde bazı ödeme emri belgelerinde harcama yetkilisinin imzası olmadığı görülmüştür.

 

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 3’üncü maddesinde kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birim, harcama birimi olarak tanımlanmıştır. Kanunun 31’ inci maddesinde, bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisinin harcama yetkilisi olduğu, 32’ nci maddesinde ise, bütçeden harcama yapılabilmesi, harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesine bağlanmış, harcama talimatlarında da, hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği ve gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirme görevlisi olanlara ilişkin bilgilerin yer alacağı, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken işlemlerden harcama yetkililerinin sorumlu olacakları belirtilmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 33’üncü maddesinde, giderin gerçekleştirilmesinin, harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesi ile tamamlanacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Kanun’un yukarıda belirtilen hükümlerine göre, bütçeden yapılacak harcamalarda süreç, harcama talimatı ile başlamakta ve ödeme emri belgesi uyarınca hak sahibine ödeme yapılması ile son bulmaktadır. Kanunda, giderin yapılmasından ödeme aşamasına kadar tüm işlemlerin harcama yetkilisinin gözetim ve denetimi altında, onun emir ve talimatı ile yürütülmesi öngörüldüğünden, sorumluluk konusunda da harcama yetkilisi ön plana çıkmaktadır.

 

Bu hükümler doğrultusunda, bütçeden yapılacak harcamalar konusunda 5018 sayılı

 

Kanunda öngörülen harcama sürecinde tek ve tam yetkili, giderin yapılmasına karar vermekten ödeme aşamasına kadar tüm işlemleri emir ve talimatı çerçevesinde yürüten ve maiyetindekileri ve onların eylem ve işlemlerini gözetmek ve denetlemekle yükümlü olan harcama yetkilisidir.

 

Yukarıdaki mevzuat hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde ödeme emri belgelerinde harcama yetkilisinin imzası olması gerekmekte olup bu kontrollerin sağlanmasına ilişkin hassasiyet gözetilmesi gerektiği düşünülmektedir.