AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ HAKKINDA GENELGE

GENELGE

2015/20

Orta Vadeli Programın (2012-2014) 2012 yılı program ekinde yer alan "Enerji ve Ulaştırma Altyapısının Geliştirilmesi" başlığı altında "Akıllı ulaşım sistemlerinden (AUS) yararlanarak merkezi ve yerel idarelerin yönetim ve koordinasyon kapasitesi güçlendirilecektir" (öncelik 30) maddesi bir öncelik olarak belirlenmiş ve bu önceliğe yönelik "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi hazırlanması" (Tedbir 65) tedbiri öngörülmüştür.

Bu kapsamda hazırlanan ve 25 Ekim 2014 tarih ve 29156 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve eki Eylem Planı`nda; akıllı ulaşım sistemleri stratejisinin uygulanması ve izlenmesi, eylem planında gerektiğinde yapılacak her türlü değişiklik ve düzenlemelerin yapılması amacıyla; gerekirse özel sektör temsilcilerinin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımını İçerecek şekilde ilgili tüm paydaşların temsilinin sağlandığı bir "İzleme ve Yönlendirme Komitesi" kurulması öngörülmektedir.

Bu amaca yönelik olarak, AUS Stratejisi kapsamında faaliyet gösterecek çalışmaları değerlendirmek, stratejiye ilişkin uygulama ve izleme mercii olarak görev yapmak; Özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile kamu kesimi arasında çeşitli diyalog mekanizmaları geliştirmek, AUS Stratejisi ile ilgili kamu kurumlan arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere AUS İzleme ve Yönlendirme Komitesi oluşturulmuştur.

Komite Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında; İçişleri Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ilgili Müsteşar Yardımcıları; Emniyet Genel Müdürü, Karayolları Genel Müdürü ve Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanının üye olarak katılımıyla oluşur.

Komitenin çalışma usul ve esasları, yıllık toplantı sayısı ile toplantı zamanları Komite tarafından belirlenecek, sekretarya hizmetleri ile alman kararların ilgili kurumlarca uygulanmasının takibi ve koordinasyonu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülecektir. Komite tarafından ihtiyaç duyulması halinde alt komite, danışma grupları, geçici ve kalıcı çalışma grupları oluşturulabilecektir. Komite toplantılarına konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu, üniversite ve özel sektör temsilcileri davet edilebilecektir.

Komite tarafından yürütülecek çalışmalarda ve alman kararların uygulanmasında ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım bütün kurum ve kuruluşlarca titizlikle sağlanacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

                                                                                     

                                                                                                  Başbakan