2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 46.maddesine göre; açık teklif usulüne göre ihalelerin, isteklilerin ihale komisyonları önünde tekliflerini sözlü olarak belirtmeleri suretiyle yapılacağı, ancak; isteklilerin ilanda belirtilen ihale saatine kadar komisyon başkanlığına ulaşmış olmak şartıyla, 37. madde hükümlerine uygun olarak düzenleyecekleri tekliflerini iadeli taahhütlü bir mektupla da gönderebileceklerdir. Teklif sahibi komisyonda hazır bulunmadığı takdirde posta ile gönderilen teklif, son ve kesin teklif olarak kabul edilmelidir.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 47’nci maddesindeki düzenlemeye göre; ilanda belirtilen ihale saati gelince, komisyon başkanının, isteklilerin belgelerini ve geçici teminat verip vermemiş olduklarını inceleyerek, kimlerin ihaleye katılabileceğini bildirecektir.
Katılamayacakların belge ve teminatlarının geri verilmesi kararlaştırılacak, bu işlemler, istekliler önünde, bir tutanakla tespit edilecek, tutanaktan sonra, ihaleye giremeyecekler ihale yerinden çıkartılacak, diğer istekliler, önce şartnameyi imzaya ve daha sonra, sıra ile tekliflerini belirtmeye çağrılacak, yapılacak teklifler ihaleye ait artırma ve eksiltme kağıdına yazılacak ve teklif sahipleri tarafından imzalanacak, ilk teklifler bu suretle tespit edildikten sonra, komisyon başkanı, posta ile yapılmış teklifler varsa okutarak bu tekliflerin de ihaleye ait artırma ve eksiltme kağıdına yazılmasını sağlayacaktır. Bundan sonra, isteklileri sıra ile tekliflerde bulunmaya devam edecekler, ihaleden çekilen isteklilerin bu durumları ihaleye ait artırma ve eksiltme kağıdına yazılacak ve imzaları alınacak, ilgilinin imzadan çekinmesi halinde durum ayrıca belirtilecektir.
İhaleden çekilenler yeniden teklifte bulunamayacaklardır.
Teklifler yapıldığı sırada, yapılan indirim veya artırımların işi uzatacağı anlaşılırsa; isteklilerden komisyon huzurunda son tekliflerini yazılı olarak bildirmeleri istenebilir. Daha önce ihaleden çekilmiş olanların bu durumda yazılı teklif veremezler.
Danıştay 10’uncu Dairesi’nin 16.10.1991 tarih Esas No.1989/764, Karar No.1991/2870 sayılı kararına göre; kiraya verilmek üzere açık artırma suretiyle ihaleye çıkarılan dükkanın uygun bedeli teklif eden davacıya kiraya verilmesi gerekirken, soyut bir takım iddialarla ihaleden vazgeçilemez.